CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

F.R.I.E.N.D.S

Google
 

Sunday, 15 November 2009

karipap kentang

rasa dah lama sgt x mkn karipap kentang yg mama noma buat. tbe2 rasa teringin lak. and noma rasa mcm nak buat sendiri. lps mandi je, noma terus sedia kan bahan. ngeh3. mama noma tunjuk je cara2 nya..

ok, nak buat inti karipap ini...*noma guna kan kentang
~inti karipap~
Kentang, Bawang Putih, Bawang Merah,Halia, Ikan Bilis,Serbuk Kari,Cili Boh(utk pedas), daun sup(mewangikan masakan. xada pun x pe)


1. potong kentang kecil2 berbentuk dadu
2.bawang putih+bawang merah+sedikit halia+ikan bilis=di kisar @ di tumbuk mengguna kan lesung batu

~cara memasak~
1.tumis bahan2 yg telah dikisar
2.kemudian campurkan sedikit serbuk kari- 1sudu
3.jika hendak rasa sedikit pedas-letak kan 1 sudu cili boh @ sambal tumis.
6.selepas itu, letak kan kentang yg telah siap di potong..dan kacau kan ia.
4.letak kan sedikit air
5.untuk mendapat kan bau yg wangi, letak kan sedikit daun sup ke dalam masakan.
6. letak kan garam+gula+aji-no-moto = secukup rasa.

~tepung karipap~
1.tepung Gandum
2.minyak masak lebih kurang 4 sudu
3.garam+air=agak2 supaya tepung itu x terlalu keras atau lembik. curah kan air garam ini sedikit demi sedikit.
4. kemudia uli adunan tepung tersebut.
5.selepas itu, bahagi kan tepung yg sudah siap di uli kepada bulat2 kecil...mcm pic kat bawah ni

*korg gelek kan tepung ni jd bulat leper... kemudia.. letak kan inti kat tengah.. and buat la bunga2 tepi karipap tu.. mcm gini...

siap untuk di goreng!!!

x sempat snap pic karipap yg sudah di goreng...sbb karipap tgh panas lg.. yg lain dah serbu.. kui3...


p/s: mungkin ini aktiviti terbaik kot time cuti sem ni.. Masak Bersama Mama. kui3.

1 PURPLEcrazy:

BuLaN iTu aKu said...

yunk.. tak nak nak masuk contest cikbulan ke